Neurorevalidatie

Soms ontstaan fysieke beperkingen door een aandoening in de hersenen. Dit kan al bij de geboorte ontstaan (aangeboren hersenletsel), maar ook later in het leven (niet aangeboren hersenletsel).

Wat is neurorevalidatie?

Neurorevalidatie is een revalidatie voor niet aangeboren hersenletsel. Denk bijvoorbeeld aan een herseninfarct, de ziekte van Parkinson, Multiple Sclerosis (MS) en dementie. Mensen met niet aangeboren hersenletsel hebben vaak moeite met het uitvoeren van hun dagelijkse activiteiten en hobby´s. Handelingen als lopen, praten, aankleden en boodschappen doen zijn niet meer vanzelfsprekend. Daarmee heeft hersenletsel veel invloed op het dagelijks leven. Niet alleen op het leven van de persoon in kwestie, ook van de mensen in hun nabije omgeving. Neurorevalidatie kan helpen om weer zelfstandiger te functioneren. Het is belangrijk om zo snel mogelijk te starten met revalidatie na het ontstaan van het hersenletsel, want in de eerste drie maanden vindt het meeste herstel plaats. Toch kan fysiotherapie ook na drie maanden nog verbetering geven.

Iedere persoon met hersenletsel is anders en verdient de juiste zorg en aandacht. Daarom bepalen we samen met jou en je familie aan welke doelen we tijdens de revalidatie gaan werken. Zodat jij zo veel mogelijk zelfstandig je dagelijkse bezigheden weer kunt oppakken.

Neurorevalidatie kan helpen bij de volgende aandoeningen en klachten:

  • CVA (beroerte): problemen met bewegen, coördinatie, en spraak door hersenschade na een beroerte.
  • Multiple Sclerose (MS): klachten zoals verminderde spierkracht, coördinatieproblemen, en spasticiteit door aantasting van het centrale zenuwstelsel.
  • Parkinson: bewegingsproblemen, stijfheid en balansproblemen
  • Hersenletsel door trauma: bijvoorbeeld hersenschuddingen of ander letsel door een ongeval, dat kan leiden tot motorische, cognitieve en emotionele problemen.
  • Dementie: problemen met geheugen, oriëntatie, en zelfstandigheid door degeneratieve hersenziekten.